Visie

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Samenwerken

De jongeren werken met elkaar samen als een grote familie. Onderlinge verschillen versterken elkaar. Wat de een nog niet kan, kan de ander en zo komen we er altijd uit. Begeleiders helpen of coachen waar het nodig is. Wat je zelf kan doe je zelf. Groepsregels worden gezamenlijk opgesteld en gelden voor iedereen. Als het even wat moeilijker gaat om wat voor reden dan ook, helpen we elkaar. Samen bereik je meer dan alleen.

Zelfredzaamheid

De bewoners houden hun persoonlijke en gezamenlijke leefomgeving schoon met behulp van begeleiders. Daarnaast zijn er vele andere taken in huis en op het terrein die op eigen tempo kunnen worden uitgevoerd. Iedereen werkt zo goed mogelijk mee en neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen. Afspraken zijn belangrijk en worden nagekomen. Fouten kunnen worden gemaakt en worden weer hersteld.

Zelfontplooiing

Voor iedere jongere wordt een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld met concrete doelen die stap voor stap te behalen zijn. In praktijk betekent dat soms een paar stappen vooruit en af en toe een paar stappen terug. Dat hoeft niet erg te zijn. Alle bewoners hebben unieke talenten en vaardigheden die ze hun hele leven verder ontwikkelen. Niets wordt zomaar uit handen genomen, tenzij het niet anders kan. Het Pinahuis is erop gericht om iedereen tot zijn recht te laten komen.

Gezond eten en bewegen

Het landgoed en de architectuur is zodanig ingericht dat bewoners uitgedaagd worden om zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Onderzoek heeft het nut van bewegen in de frisse buitenlucht ruimschoots aangetoond. Bewegen zorgt ervoor dat cognitieve vermogens verbeterd worden en angsten en stemmingswisselingen verminderen. Het bewegen van de bewoners wordt gei╠łntegreerd in het dagelijks leven. Er zijn volop taken te verrichten! De wandelpaden zijn op een logische manier ingericht, zodat niemand kan verdwalen. Op het terrein is een gedeelte gereserveerd voor stadslandbouw en wie groene vingers heeft kan meteen aan de slag. Van zaaien en oogsten tot het bereiden van verse maaltijden. Dierenliefhebbers kunnen in de dierenweide hun hart ophalen. De beesten kunnen worden geknuffeld, verzorgd en vertroeteld. Ieder moment van de dag valt er iets nieuws te beleven.